arbetsförmedlingen
1 av 3
Bertil Enevåg Ericsson/TT
Lena Fredin. Foto: Linn Bäckström
2 av 3
Lena Fredin är ansvarar för den studiemotiverande kursen som är till för ungdomar som står långt ifrån arbetsmarknaden.
Niklas Mellword. Foto: Linn Bäckström.
3 av 3
Niklas Mellword går idag allmän kurs på Fornby folkhögskola, men har tidigare gått den studiemotiverande kursen. Foto: Linn Bäckström.

Många ungdomar i Dalarna varken studerar eller jobbar

Lena Fredin, kursledare: "Många tappar självkänslan på vägen"
3:41 min

Många ungdomar i Dalarna har varken ett jobb eller en utbildning att gå till, utan har helt hamnat utanför samhällets ramar. Detta enligt en rapport från LO. Rapporten visar att 3 500 personer här i länet går hemma.

I LO rapporten framgår att andelen personer som varken arbetar eller studerar är större i Dalarna jämfört med rikssnittet . Störst är problemet i Borlänge.

Dessutom visar rapporten att närmare hälften personerna mellan 20-25 år som saknar sysselsättning inte har någon gymnasieutbildning.

Arbetsförmedlingen i Borlänge har ett samarbete med Folkhögskolan Fornby i samma ort, som innebär att dom anordnar studiemotiverande kurser för unga personer som hamnat utanför samhällets ramar.

– De flesta som kommer till kursen är mellan 18-25 år och antingen har dom en väldigt kort gymnasieutbildning eller ingen alls, man kanske inte ens har en grundskoleutbildning klar. Och oftast har de varit arbetslösa under en lång period, säger Lena Fredin som är ledare för den studiemotiverande kursen.

Vilka konsekvenser har du sett hos dessa ungdomar som gått utan sysselsättning en längre tid?

– Man tappar rutiner, och ofta finns känslan att man inte är behövd. Jag behöver inte gå någonstans, det finns ingen som behöver mig någonstans, så känner många. Dessutom tappar många självkänslan på vägen, man tror inte att man kan varken att plugga eller jobba, säger Lena Fredin.

Niklas Mellword går allmän kurs på Fornby folkhögskola i Borlänge. Men för att han skulle kunna komma dit var han tvungen att gå den studiemotiverande kursen. Den valde han att hoppa på efter att ha varit arbetslös i två år.

– Jag hade inte pluggat på åtta år och kände mig väl ganska ovan och var inte så peppad på att studera, men via kursen hittade jag nya krafter, säger han.

Niklas Mellword hoppade av gymnasiet då han fick ett jobb som han tog istället. Och att inte ha någon gymnasieutbildning har försvårat hans möjligheter att hitta något jobb eller gå någon yrkesutbildning.

Så trots att han var omotiverad och opeppad till att hoppa på den studiemotiverande kursen är han idag glad över att han valde att göra det.

– Ja, det har betytt oerhört mycket för mig. När jag går ut till sommaren får jag förhoppningsvis mina gymnasiebehörigheter, och tack vare det har jag ju nu chansen att kunna söka yrkesutbildningar och även högskola om jag skulle vilja det, säger Niklas Mellword.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".