Naturskyddsföreningen kritisk till flygplats i Sälen
1 av 2
Foto: Scanpix.
Jan Larsson och Inga och Claes Ahlén har startat namninsamlingen mot flygplatsen. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.
2 av 2
Jan Larsson och Inga och Claes Ahlén har startat namninsamlingen mot flygplatsen. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.

Protestlista vill stoppa flygplatsplanerna i Sälenfjällen

Sälenbo: "Det är bara buisnessmen som kommer ta flyget"
4:24 min

Nu börjar folk i Malung-Sälens kommun protestera mot planerna på att bygga en flygplats på fjället. En namninsamling mot flygplatsen har startats på nätet, och det man vänder sig mot är främst vilka konsekvenser det här kommer få för miljön, men också vad det egentligen kommer kosta för kommunen.

En av dom som som står bakom namninsamlingen är Jan Larsson.

– Politikerna säger att kommunen inte går in med några pengar i det här, men kommunen ska till exempel fixa avlopp och el som kommer kosta. Sen förstör man miljön i fjällen. Det finns redan en flygplats i Mora, varför inte använda den?, säger Jan Larsson.

Namninsamlingen som startades för någon vecka sedan har hittils fått 117 underskrifter. Främst från folk i kommunen men också från personer i andra delar av länet och landet. Skulle man komma upp i ungefär 800 namnunderskrifter från folk i kommunen så skulle det betyda att politikerna måsta ta ställning till om en folkomröstning borde hållas om flygplatsen.

– Jag har inte pratat med någon som är positiv till det här, säger Inga Ahlén som tillsammans med Cleas Ahlén och Jan Larsson startat namninsamlingen.

Kurt Podgorski som är socialdemokratiskt kommunalråd i kommunen tycker däremot att det är en bra satsning.

– Det förstärker arbetsmarknaden här så vi förhoppningsvis får fler invånare som genererar skatteintäkter. Kommunen bekostar inte flygplatsen, det gör näringslivet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".