Comeback för Fredrik Bergqvist. Foto: Stefan Ubbesen.
1 av 4
En oskyddad Fredrik Bergqvist redo för comeback. Foto: Stefan Ubbesen.
Fredrik Bergqvist gör comeback. Foto: Stefan Ubbesen.
2 av 4
Här med det nya skyddet på plats. Foto: Stefan Ubbesen.
Fredrik gör comeback med pacemaker i bröstet
3 av 4
Fredrik Bergqvist beredd att dra en straff mot en mindre bra målvakt. Foto Martin Lenander
Comeback med pacemaker i bröstet för Fredrik
4 av 4
En straff som faktiskt räddades med bröstkorgen av reporter Ubbesen. Foto Martin Lenander

Med pacemaker i hjärtat gör Fredrik Bergqvist comeback

"Den fungerar jättebra så jag är inte orolig"
3:30 min

På söndag gör Fredrik Bergqvist comeback som målvakt då hans lag, Borlänge Handbollsklubb, spelar bortamatch i Eskilstuna. En comeback som han gör efter ett uppehåll sedan november ifjol då något minst sagt dramatiskt drabbade honom hemma i köket.

Fredrik som idag är 22 år har spelat handboll i drygt tio år och allt hade alltså gått bra fram till den där fredag i november ifjol

-Ja, det var på morgonen, så vaknade jag upp och kände att, näh det känns inget bra. Sendan på eftermiddagen stod jag och snackade med min kompis hemma i köket, då han säger att han såg att mina ögon bara försvann och att jag ramlade ihop på golvet, berättar Fredrik Bergqvist.

Hans kamrat rusade fram och fick upp honom och så körde han Fredrik direkt till Falu lasarett där han togs omhand på allra bästa sätt, och där man upptäckte vad som var fel.

-Dom upptäckte att jag har ett så kallat AV-block mellan förmak och kammare i hjärtat. Ett sorts elfel som gör att hjärtslagen inte går igenom i vissa lägen och då slutar mitt hjärta att slå.

Fredrik själv säger att han då inte var direkt orolig.

-Nej, det var väl först lite senare som jag förstod att, ja, det här var inte så bra, säger han.

Efter att man konstaterat vilket hjärtfel Fredrik hade, så togs beslutet att han, för sin framtida hälsas skull, måste få en elektrisk pacemaker inopererad i bröstet för att komma till rätta med AV-blocket.

Och trots det här så kommer nu Fredrik att göra comeback i målet.

-Jag känner att jag vill ge tillbaka något till klubben som stöttat mig så bra i många år, säger Fredrik, som berättar att han och hans far tagit fram ett specialskydd som han tror ska skydda hans pacemaker, även om han skulle få en eller flera hårda bollar i bröstet.

-Skyddet som jag och pappa köpte i måndag hjälper till att fördela trycket vid en bollträff över hela bröstet så jag är inte så orolig över att det ska hända något allvarligt, fortsätter Fredrik

Skyddet är en bröstplatta liknande de som till exempel ishockeymålvakter har och det har Fredrik och hans far gjort lite mer handbollssmidigt genom att ta bort vissa delar.

Comeback alltså för Fredrik som slutar med att konstatera

-Jag har levt med handboll i nästan hela mitt liv och det är det jag vill göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".