Lugnet i Falun hoppbackar
Foto: Anna Lindgren.

Miljoner till hoppbackarna upprör

På en höjd över Falun ligger Lugnets två stora hoppbackar. Det var här Jan Boklöv uppfann V-stilen av en slump.  Men sedan mer än tio år har backarna stått mer eller mindre orörda och förfallit. Men nu är det åter dags för VM i Falun, och på kommunen har man spenderat miljoner på att rusta upp backarna. Frågan är vem som ska hoppa i dem.

I Falun finns det knappt några backhoppare längre. Sedan kommunen 2006 stängde Faluns gamla ungdomsbacke, har ungdomarna tvingats åka 250 kilometer varje gång dom ska träna. Det har de tröttnat på.

– 2005 hade vi 40 aktiva ungdommar. I dag har vi ingenting, säger Per Balkåsen från den lokala backhoppningsklubben Holmens IF.

I åratal har han kämpat för nya ungdomsbackar i Lugnet, och när Falun fick Skid-VM 2015 tändes hoppet. Kommunen lovade att bygga nya ungdomsbackar som skulle stå klara till invigningen och anslog 5 miljoner. Det var en stark bidragande orsak till att Falun blev arrangör. Och kritiken lät inte vänta på sig: Varför ska Falun ta ansvar för svensk backhoppning?

Pengarna till nya ungdomsbackar räckte bara till några dynamitsalvor. Det enda som återstår av löftet är en fem meter djup krater till höger om de stora hoppbackarna. 

Samtidigt väntar det svenska backhoppningslandslaget, som till hälften består av norrmän, på att det ska sluta blåsa i Lugnet.

Sindre Leganger, som har gjort dokumentären är född 1987. Han växte upp i Östfold i Norge. Han har jobbat på NRKs dokumentärredaktion sen 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".