Ahlbäcksteckningar visas i Meken i Smedjebacken
1 av 2
Koreografen Charlie Prag och dansarna, Arvid Håkansson och Pontus Linder repeterar sin föreställning i Meken i Smedjebacken.
Unika Ahlbäcksteckningar visas i Meken
2 av 2
Anna Jonsson och Pernilla Jansson som arbetar i Meken i Smedjebacken. Foto Stefan Ubbesen

Ahlbäcksrörelser i bild och dans visas i Meken

"Vi visar teckningar på män i arbete, och så många har nog inte visats samtidigt förrut"
0:49 min

I konsthallen Meken i Smedjebacken tjuvstartar man vårsäsongen i morgon med vernissage för en utställning med massor av teckningar gjorda av konstnären Johan Ahlbäck, som växte upp och verkade i Smedjebacken under många år. Det är rörelser som stås i focus och det kommer att märkas på ett alldeles speciellt sätt.

Vad det handlar om är att man i Meken inte bara kommer att visa upp de Ahlbäcksteckningarna utan man har också tagit in dansen som komplement till dom, berättar Anna Jonsson som arbetat fram utställningen

-Vid vernissagen imorgon så visar vi upp en dansföreställning som bygger på flera av dom teckningar vi visar. Vi har hittat en koreograf som fått titta på allt som ska vara med i utställningen, och sedan har hon gjort en koreografi för sig själv, två andra proffesionella dansare och för elever från Västerbergsalagens kulturskola, förklarar Anna Jonsson.

Och i samband med att dansföreställningen visas två gånger under vernissageeftermiddagen på lördag, så filmas den också och sedan kommer den och en annan dansfilm att visas på en stor skärm under hela utställningstiden.

Utställningen är döpt till In Motion, och Mekens chef, Pernilla Jansson, berättar lite om vad det är för teckningar som visas upp:

-Alltså vi visar väldigt mycket teckningar och skisser på män i arbete, där de har mycket rörelse i sina kroppar, och det här är bilder som jag tror inte har visats så här många samtidigt förrut, säger Pernilla Jansson.

Utställningen visas i Meken i Smedjebacken mellan den 15 februari och 15 mars, och sedan fortsätter man i Meken med att jobba med vårens andra utställning, och också med det som man vill visa upp i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".