Marie Staffas, enhetschef på Resursenheten i Rättvik. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
1 av 3
Enhetschefen Marie Staffas glädjs åt Resursenhetens 10-årsjubileum. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
Resursenheten har sina lokaler på Äldrecenter i centrala Rättvik. Samordnare på Resursenheten i Rättvik. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Ra
2 av 3
Resursenheten har sina lokaler på Äldrecenter i centrala Rättvik. Samordnare på Resursenheten i Rättvik. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Ra
Samordnare på Resursenheten i Rättvik. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
3 av 3
Arbetet med rekryteringen styrs av samordnarna. Samordnare på Resursenheten i Rättvik. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.

Resursenheten i Rättvik fyller tio år

Enhetschefen Marie Staffas: "Vi är lite som spindeln i nätet."
1:07 min

Blir personalen sjuk inom exempelvis äldreomsorgen eller på förskolorna i Rättvik ringer man Resursenheten. Det är en sorts vikariepool med uppdrag att bemanna korttidsfrånvaron inom flera verksamheter. I dag firar de tio-årsjubileum.

Resursenheten startade 2005. I spetsen stod enhetschefen Marie Staffas och anser att verkamheten har en mycket viktig uppgift.

– Vi är lite som spindeln i nätet. Vi har full kontroll på vad som händer ute på verksamheterna vad det gäller frånvaro, säger hon.

I sin besättning har resursenheten cirka 150 vikarier. Det rör sig om undersköterskor, vårdbiträden, förskolelärare och boendeassisteter som jobbar med ensamkommande flyktingbarn. Med andra ord är det ett brett område man arbetar mot. Allt styrs via samordnarna som sitter på Äldrecenter i centrala Rättvik.

– Jag tror att det är en vinst för kommunen att det finns någon som håller i trådarna. Vi sysslar både med akutrekrytering och långtidsrekrytering, säger Marie Staffas.

Just den här månaden, som påpassligt brukar kallas vabruari, är det extra hektiskt på Resursenheten. Många i den ordinarie personalen i äldreomsorgen är hemma med sjuka barn eller sjuka själva.

– Det är ju frånvaro varje dag ute i de olika verksamheterna som vi måste bemanna, säger Marie Staffas.

Vad tror du hade hänt om ni inte fanns, för vårdens del exempelvis?

 Då hade man ju fått lösa det ute på enheterna. Men jag tror att man nu kan lägga mer tid på boende och brukare, så kan vi på Resursenheten koncentrera oss på bemanningen, svarar Marie Staffas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".