Mindre lavin i Zinbal
1 av 3
Lavin i Zinal, Schweiz. Foto: Dahu1/CC BY-SA 3.0
porträtt Maria Hedberg, Andrea Mannberg och Martin Stefan
2 av 3
Maria Hedberg, Andrea Mannberg och Martin Stefan överlevde lavinen i Kittelfjäll 2014. Foto: Pia Sjögren/SR
Stefan Mårtensson, lavinforskare vid Luleå Tekniska Universitet. Foto: Pia Sjögren.
3 av 3
Stefan Mårtensson, lavinforskare vid Luleå tekniska universitet. Foto: Pia Sjögren/SR

Riskhantering allt viktigare vid lavinfara

"Större chans att överleva rysk roulett"
1:30 min

För att rädda fler liv handlar lavinforskning alltmer om fara, risk och mänskligt beteende och mindre om hur snö och laviner i sig fungerar.

Martin Stefan och Andrea Mannberg utlöste en lavin i Kittelfjäll för ett år sedan. Tillsammans med sin kompis fastnade de och bröt några ben, men de överlevde. Så här beskriver de känslan av att slukas av en framrusande lavin.

– Som när man står i en snöstorm, en massa snöflingor som far förbi öronen. Som att åka tvättmaskin. Upp, ner, upp, ner, säger Martin Stefan.

Nästan alla som dör i en lavin har själva utlöst den.

– Det dumma var att ge sig ut i helt okänd terräng och kanske en övertro på vår förmåga att fatta alla beslut rätt, säger Andrea Mannberg.

Laviner kan alltid innebära fara, men hur stor risken för en olycka är beror på hur vi människor beter oss. Där, inom riskpsykologi, pågår det mesta av lavinforskningen nu.

Lavinforskaren Stefan Mårtensson vid Luleå tekniska universitet jämför med rysk roulette, som ger en risk på sex att dö. Den som hamnar i en lavin dör oftare, en gång av fyra.

– Vi människor tenderar att ta större risker när vi upplever att vi har större marginaler. Då är det fruktansvärt fel att tro att jag har större möjlighet att överleva om jag har transceiver, sond och spade. Om jag dras med i en lavin och slungas in bland träd och stenar så dör jag av det, säger Stefan Mårtensson.

– Det enda sättet att färdas säkert i lavinterräng är att reducera risken genom att välja låg lutning, fortsätter han.

Mer om risker, sprängning av laviner och om ryggsäckar som kan rädda liv, i Vetandets värld senare idag, 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".