Lastbilar på rad
Foto: TT.

Kräver ny lagstiftning för att stoppa dödsolyckor

Mer än var femte person som dog i en arbetsplatsolycka förra året var lastbilschaufför, vilket innebär yrkesgruppen toppar statistiken. Nu kräver facket ny lagstiftning för att stoppa dödsolyckorna uppger TT.

-Tyvärr har det skett en vändning i trenden i dödsolyckor, där vi nu toppar statistiken, säger Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetareförbundet, till TT.

I fjol omkom 53 personer i arbetsplatsolyckor, skriver Svenska Dagbladet och tidningen Arbetarskydd. Det är en ökning med fem omkomna jämfört med 2013. Tolv av dessa 53 var lastbilsförare, vilket gör yrkesgruppen till den som drabbats av flest dödsolyckor.

Transportarbetareförbundet tror att en alltmer pressande konkurrens gör att arbetsgivare tummar på säkerheten. Facket vill därför ha en ny lagstiftning, där arbetsgivare får ansvar för att ta hänsyn till arbetsmiljö vid upphandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".