Josefine Carlsgart och Pernille From-Hansen läger blommor utanför kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Österbro i Köpenhamn på söndagen. Två personer har dödats och fem poliser skadats i två skottlossningar i Köpenhamn under lördagen och söndagen. Lars Vilks deltog i ett seminarium på kulturhuset Krudttønden där den första attacken utfördes. Foto: Ola Torkelsson / TT
Josefine Carlsgart och Pernille From-Hansen läger blommor utanför kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Österbro i Köpenhamn på söndagen. Två personer har dödats och fem poliser skadats i två skottlossningar i Köpenhamn under lördagen och söndagen. Lars Vilks deltog i ett seminarium på kulturhuset Krudttønden där den första attacken utfördes. Foto: Ola Torkelsson / TT.

Terrordåden i Danmark chockar

Samfundet Sverige-Israel i Dalarna: "Sorgligt och chockerande"
1:10 min

Chockerande. Så beskriver Samfundet Sverige-Israel i Dalarna helgens terrorattacker i Köpenhamn. Tre personer dödades och fem poliser skadades i attacken, som benäms som en attack på både yttrandefriheten och för att vara antisemitisk.

Attacken benämns både som en attack på yttrandefriheten och för att vara antisemitisk, eftersom en judisk vakt mördades utanför synagogan i Köpenhamn.

Den ideella organisationen Samfundet Sverige-Israel i Dalarna har funnits i snart 40 år och den senaste tidens terrorattentat upprör känslorna.

- Vi var inte beredda på att det skulle hända på så nära håll i Danmark och det är sorgligt och chockerande säger Britt Nilsson som är med i styrelsen för den ideella organisationen Samfundet Sverige-Israel i länet.

Vänföreningen i länet har 120 medlemmar. Och sedan det förra attentatet i Paris, för drygt en månad sedan, då fyra judar dödades i en butik, så har polisen i länet kontaktat vänföreningen flera gånger för att informera om hjälp och skydd.

- Det känns bra att de kontaktar oss frågar om vi har några offentliga möten, så de kan kolla upp att det är tryggt där vi ska vara, säger Britt Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".