Gustaf Sjökvist. Foto: Leif R Jansson/TT
1 av 2
Gustaf Sjökvist. Foto: Leif R Jansson/TT
Gustaf Sjökvist vid en repetition med Storkyrkans kör Foto: Berit Nygren/SR
2 av 2
Gustaf Sjökvist vid en repetition med Storkyrkans kör Foto: Berit Nygren/SR

Körledaren Gustaf Sjökvist död

Berit Nygren tecknar ett porträtt av Sjökvist
2:29 min

Han har framträtt med alla de främsta av musiklivets solister, körer och orkestrar, men i helgen somnade han in - dirigenten och organisten Gustaf Sjökvist, efter en längre tids sjukdom.

Det var Gustaf Sjökvist som var musikansvarig vid kronprinsessbröllopet i Stockholms stifts domkyrka Storkyrkan 2010, och det var också han som var musikansvarig vid kungabröllopet i samma kyrka 1976.

Sjökvist var organist och körledare i Storkyrkan i mer än 40 år. Där gjorde han det bland annat möjligt för tonsättaren Sven-David Sandström att skriva ny musik för hela kyrkoåret och uruppförde musiken, och där gav han på 70-talet nytt liv åt traditionen att i adventstid varje år uppföra Händels oratorium Messias. Då han gick i pension för några år sedan visade han upp ett tummat partitur där han hade skrivit in alla solister som varit med genom åren:

- Ann-Sofie von Otter, till exempel, nuvarande operachefen Birgitta Svendén, Erik Saedén var med i många många år, Hillevi Martinpelto ...

Och han tyckte nog att Händels Messias hade blivit snabbare med åren i hans händer:

- Jag tror att det är en åldersfråga.

Jaså, varför det?

- Ja när man börjar bli så gammal som jag är så vill man hinna med så mycket som möjligt, svarade Sjökvist med glimten i ögat i intervjun där i december 2010.

Gustaf Sjökvist var också chefdirigent för Radiokören i åtta år och då han slutade som det i mitten av 90-talet grundade han sin egen kammarkör.

Han var aktiv in i det sista, med kammarkören och som preses i Kungliga musikaliska akademien till exempel, men han hade som alltid också ett jazzprojekt på gång. Ja, Sjökvist var mycket bred i sitt musicerande och på jazzsidan återvände han gärna till musik av Duke Ellington, som våren 2011 i projektet "A prelude to a kiss". Det gjorde han tillsammans med den bayerska radions kör i München och de svenska jazzmusikerna saxofonisten Magnus Lindgren, pianisten Mathias Algotsson, basisten Hans Backenroth och trummisen Robert Ikiz.

Chor des Bayerischen Rundfunks arbetade han med i mer än 30 år. Han gästade också orkestrar i de nordiska länderna, Tyskland, England och USA och spelade in ett 40-tal skivor med olika artister, fick professors titel av regeringen och utnämndes också till hovorganist.

Gustaf Sjökvist blev 71 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".