Ett träd som har fallit och som nu får ligga kvar. Foto: Anna Lindgren
1 av 2
Foto: Anna Lindgren
Ulla Magnusson är ordförande för Naturskyddsföreningen i Dalarna. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.
2 av 2
Ulla Magnusson är ordförande för Naturskyddsföreningen i Dalarna. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Skogsbranschen uppnår inte miljömål

Ulla Magnusson, Naturskyddsföreningen: "Det är förskräckligt"
1:27 min

Skogsbranschen uppnår inte de miljökvalitetsmål som bland annat finns för att bevara skog med höga naturvärden. Det visar en utvärdering som Skogsstyrelsen har gjort.

Naturskyddsföreningens länsordförande i Dalarna är Ulla Magnusson. Hon är upprörd över detta.

– Det är förskräckligt att vi inte kommer någonstans med det här. Vi måste se problemen, för skogarna ger en del av våra ekosystemtjänster.

Naturskyddsföreningen menar att en anledning till att målen inte går att uppnå är att skogsägare avverkar så kallade nyckelbiotoper. Alltså skogsområden med mycket höga naturvärden som man får avverka, men som man helst ska låta bli.

För att kunna skydda nyckelbiotoperna så måste skogsområdet bli ett biotopskyddsområde, för då får inte skogen avverkas. Skogsägaren som äger den biotopskyddade marken får då ersättning för sin förlorade inkomst.

Det är många som vill få sin mark biotopskyddad, men Skogsstyrelsen har inte medel för att skydda alla områden utan måste prioritera vilka marker som är viktigast att skydda. Det gör att det kan det ta flera år innan skogsägaren får ett beslut i frågan och det ställer till problem.

– De får vänta alldeles för många år idag. Det kan ta fem till sju år innan de får ersättning för en skog som ska avsättas. Det gör att man hugger ner skogen istället, för man kanske behöver pengarna till sin verksamhet just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".