En brunhårig man med skägg syns på bilden
1 av 2
Hans Danielsson platschef vid SOS Alarm Falun. Foto Eva Larsen SR Dalarna
Ett hus med en blå skylt där det står SOS Alarm
2 av 2
Hans Danielsson platschef vid SOS Alarm Falun. Foto Eva Larsen SR Dalarna

Ambulansbrist under skid-VM

Platschefen Hans Danielsson:"En stor bussolycka skulle vara illa"
1:04 min

SOS Alarm har förberett sig i ett år inför skid-VM, men trots förberedelserna är SOS Alarm i Falun bekymrade för att antalet ambulanser kanske inte räcker.

Fler än 160 000 besökare väntas till Falun och länet när skid-VM invigs imorgon. Men även sportlov och Vasaloppet stundar.

- Vi är lite oroliga för vi vet sedan tidigare år att det är ett högt tryck i fjällvärlden med sportlov och Vasalopp och så kryddar vi det med ett skid-VM, säger platschefen vid SOS Alarm i Falun, Hans Danielsson.

Bekymret för SOS Alarm är framförallt all trafik som väntas på vägarna och om det skulle hända en stor bussolycka till exempel.

I vanliga fall har SOS tillång till 23 ambulanser som ska täcka länet. Men under skid-VM har landstinget tagit in ungefär fem extra bilar i snitt per dag. Och om det ändå skulle saknas ambulanser kan Falun höra med sina kollegor i Gävleborg om det går att låna ambulanser.

- Det ställs stora krav på oss att prioritera rätt person, som behöver hjälp, med de resurser vi har, säger Hans Danielsson i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".