Elbussen som ska köras under VM i Falun 2015. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
1 av 4
Elbuss som ska köras under VM i Falun 2015. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
Inuti elbussen. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio
2 av 4
Inuti elbussen. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio
Bengt Benjaminsson, trafikchef på Dalatrafik, provsitter ett av sätena i elbussen. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
3 av 4
Bengt Benjaminsson, trafikchef på Dalatrafik, provsitter ett av sätena. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
Andreas Backlund säger att han gillar att ratta den nya elbussen. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
4 av 4
Andreas Backlund säger att han gillar att ratta den nya bussen. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.

Elbuss ska ta VM-besökare till Lugnet

Bengt Benjaminsson: "Folk får möjlighet att åka ljudlöst."
1:09 min

Under VM kommer folk kunna åka gratis pendelbussar mellan Stora Torget i Falun och tävlingarna på Lugnet. I trafiken har man dessutom valt att ha med en elbuss. Den är första steget i en strävan mot att göra kollektivtrafiken i Dalarna mer miljövänlig.

Elbussen är intagen från det holländska företaget Ebusco och är konstruerad att ta drygt 90 passagerare. Tillsammans med tio vanliga stadsbussar kommer den att gå i skytteltrafik i centrala Falun under VM-tävlingarna.

–  Vi möjliggör för besökare och lokalbor att känna på att åka ljudlöst. Det här blir första gången som en elbuss går i Dalarna i reguljär drift, säger Bengt Benjaminsson som är trafikchef på Dalatrafik.

Andreas Backlund, som är busschaufför, trivs bakom ratten när han testkör elbussen.

– Den är underbar. Man hör inte motorn, den bara susar förbi. Dessutom är den enklare att svänga med vilket gör att den passar i stadstrafik, säger han.

Bortsett från att folk i Falun nu får möjligheten att färdas fram på vägarna tyst och vibrationsfritt finns det ytterligare en tanke med att man tagit i den.

– Vi ser det här som ett yppreligt tillfälle att visa upp och testa klimatsmarta lösningar för busstrafiken i Dalarna, framförallt i Falun och Borlänge. Vi hoppas att kommunpolitiker och tjänstemän ser det här som något man borde satsa på, säger Bengt Benjaminsson.

Elbussen är alltså ett första steg mot att fasa ut fossilbränslen ur trafiken. Om Dalatrafik får klart sina trafikupphandlingarna är det inte helt omöjligt att fler elbussar kommer rulla i Dalarna inom tre till fyra års tid.

– I kommer göra tester och resenärsundersökningar. Efter att vi sammanställt dem kommer vi bjuda in kommuner för att dikustera hur vi tar det här vidare, säger Bengt Benjaminsson.

Elbussen kommer laddas på nätterna vid Falu Energi & Vattens kraftvärmeverk på Ingarvet. Därefter ska den kunna gå nonstop, från klockan 11 på förmiddagen fram tills att tävlingarna är över på kvällen.

Ifall bussen får elstopp mitt i stan finns inget annat alternativ än bärgning. Dessutom kan dess ljudlöshet vara ett problem.

– Vi måste på något sätt kunna uppmärksamma folk på att den kommer farandes för att undvika fara. Det kan vara ett plingljud eller liknande, säger Bengt Benjaminsson.

Bussen kommer vara i drift under hela VM. Därefter ska den till Eskilstuna för ett nytt projekt innan den slutligen körs tillbaka till Holland igen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".