Framtiden får utvisa om Lugnets skidstadion blir välanvänd eller gapar tom. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
1 av 2
Framtiden får utvisa om Lugnets skidstadion blir välanvänd eller gapar tom. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
Jonny Gahnshag (S) som är kommunalråd tror att mästerskapen kan få fler att flytta till kommunen och att investera där. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
2 av 2
Jonny Gahnshag (S) som är kommunalråd tror att mästerskapen kan få fler att flytta till kommunen och att investera där. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Ifrågasatt skid-VM startar i dag i Falun

Kostar tre gånger mer än beräknat.
2:05 min

Efter fem år av förberedelser invigs skid-VM i Falun i dag. Arrangören hoppas på folkfest och för butiker och restauranger kan VM bli lönsamt. Men Falu kommuns stora investeringar i den nya arenan vid Lugnets skidstadion har ifrågasatts. 

Gun Jonsson är en ortsbo som tror det blir svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Det är lite tvetydigt, i regel går det ju back, säger hon.

Ove Berggren däremot är positiv.

– Jag tycker stan lever upp, de har sålt bra med biljetter så jag tror inte det blir så stor skuld, säger han.

Totalt ska 21 guldmedaljer delas ut till skidåkare och backhoppare under det två veckor långa världsmästerskapet.

Runt 200 000 besökare väntas till Falun och hittills har det sålts 170 000 biljetter, det får budgeten att gå ihop enligt arrangören. Kommunen med 57 000 invånare har satsat nära 240 miljoner kronor i skidanläggningen, det mesta i nya hoppbackar.

Faluns socialdemokratiske kommunalråd Jonny Gahnshag tror att det kommer löna sig på sikt.

– Vi har möjlighet att skapa relationer med tiotusentals människor som förhoppningsvis i framtiden kan bli inflyttare eller investerare, säger han.

Skid-VM:s kanske ivrigaste kritiker är Jens Runnberg, politisk redaktör på Dalarnas tidningar. Hoppbackar är en felprioritering, enligt honom.

– De tidigare hoppbackar som byggdes till förra VM har stått och rostat sönder och varit helt oanvända. Det har inte hoppats någonting i dem och kommer inte hoppas i de här heller tyder det mesta på, säger han. 

Investeringarna i skid-VM är närmare tre gånger så stora som planerat och Jens Runnberg tror inte evenemanget får folk att flytta till Falun.

– I dag är en sorgens dag, 80 miljoner som det skulle kosta blev 237 miljoner kronor, säger han.

Vid Stora torget i Falun som nu förvandlas till Medal Plaza förbereds marknadsstånd och Vahid Kharaghani som säljer pasta och fish and chips tror på klirr i kassan.

– Jag hoppas det kommer gå bra, det beror på norrmännen, säger han och skrattar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".