Psykiatrisk klinik. Foto Björn Larsson Ask, scanpix.
Foto Björn Larsson Ask, scanpix.

Ovetenskaplig metod stoppas vid psykiatrin i Mora

Bengt Malmqvist: "Mycket svag vetenskaplig evidens"
1:57 min

Det medicinska rådet har sagt sitt – det finns inte tillräcklig vetenskaplig grund för den metod som företaget Senso Detect säger sig kunna erbjuda psykiatrin i Mora. Därmed stoppas metoden helt.

– Vi har värderat Senso Detect och tittat på litteraturen och den vetenskapliga bakgrunden, där vi funnit att det är mycket svag vetenskaplig evidens, vilket innebär att vi vet inte om det här appareten verkligen mäter det den påstår sig kunna mäta, säger Bengt Malmqivst är chefläkare och ordförande i medicinska rådet vid landstinget i Dalarna.

Det var redan 2013 som psykiatrin i Mora skrev ett avtal med företaget Senso Detect som menar att de kan diagnostisera sjukdomar som Aspergers och ADHD med hjälp av ljudsignaler. 

I slutet av förra året skulle kontraktet med företaget ha förlängs ytterligare ett år. Men problemet är att upphandlingen gjorts av obehörig personal i Mora och att metoden inte heller godkänts av det medicinska rådet – något som alla metoder som används inom landstinget måste få.

Och nu har rådet kommit fram till att metoden saknar tillräcklig vetenskaplig evidens, berättar Bengt Malmqvist.

– Den kommer inte kunna användas i Mora och ska den användas så ska det vara via en vetenskapligt upplagd studie.

Enligt fakturor har landstinget betalat över 360 000 kronor för tjänsten, som nu alltså inte är godkänd att använda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".