Landstinget Dalarna. Foto: Salam Abu-Iseifan/ Sveriges Radio
Landstinget Dalarna. Foto: Salam Abu-Iseifan/ Sveriges Radio

Ingen utredning tillsätts om Senso Detect

Divisionschef: "Rutinerna har tydliggjorts"
1:30 min

Det blir inget juridiskt efterspel efter att man vid psykiatrin i Mora ingått i ett avtal som kostat landstinget över 360 000 kronor.  Detta för en metod som i veckan konstaterades sakna vetenskaplig evidens.

– Det har varit fel, vilket vi sagt hela tiden och rutinerna har tydliggjorts för alla verksamhetschefer att det inte ska skrivas på några avtal utan det måste kollas mot våra upphandlingsenheter. Det var ett fel som vi gjorde, säger Per Söderberg som är divisionschef vid psykiatrin i landstinget Dalarna

Per Söderberg berättar också att man inte kommer att tillsätta någon utredning efter psykiatrin i Mora gjort det ogiltiga avtalet med företaget Senso Detect.

Det kommer heller inte få något ekonomiskt efterspel, trots att företaget fakturerat landstinget på över 360 000 kronor för den icke-godkända metoden, som skulle hjälpa till att diagnostisera bland annat Asbergers.

Så summa summarum, kan man säga att det blev en dyr läxa för landstinget Dalarna?

– Det får vi säga, säger Per Söderberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".