Normkritikern Stina Lindholm. Foto: Eva Larsen.
Normkritikern Stina Lindholm (bild tagen vid annat tillfälle) Foto: Eva Larsen.

Normkritiker: Vi är ett samhälle i mångfald och det ska synas

Normkritikern: "Man ska känna sig representerad"
3:21 min

139 av de 140 personerna som både Avesta och Ludvika kommun och Falu-Borlänge Regionen valt att lyfta fram i samband med VM  har alla nordiskt utseende - något som normkritikern Stina Lindholm ställer sig tveksam till.

– Vi tycker att det är trevligt om vi har informationsmaterial som visar hur det är att bo och verka i Ludvika och som vi vill kunna använda i olika sammanhang, berättar Lars-Åke Josefsson som är näringslivschef i Ludvika kommun, där man skickade ut runt 240 000 exemplar av sin bilaga förra helgen i en av de större dagstidningarna i Sverige.

Men trots att åtminstone var tionde person, till och med var femte i Borlänge,  är från ett annat land så syns inte det här i någon av de tre reklambilagorna.

Bara 1 person av 140 – det är inte ens en procent.

– Det kommer hela tiden berättelser som vittnar att om man har man inte vit hud i Sverige, så kommer man på olika sätt att känna av det. Och det är inte så lätt att förstå när man har vit hud, för då har du inget motstånd i det här, säger Stina Lindholm som är normkritiker.

Näringslivschefen i Ludvika kommun menar att mångfaldsperspektivet inte behöver lyftas fram varje gång. Vad säger du om det?

-- Jag tänker att det precis så det ska vara. Vi är ett samhälle i mångfald och då ska det alltid synas.  Det får inte handla om att ”nu visar vi det” för då når vi aldrig det här. Att vara en del av samhället innebär att man ska känna sig representerad, man ska känna att man är en del och då ska det inte vara något som någon ”väljer”. Det är precis där makten ligger och det vi vill förändra.

Lars-åke Josefsson, näringslivschefen i Ludvika kommun berättar att man inte funderat i de här banorna när bilagan gjordes i höstas.

-- Vi tänkte inte uttryckligen ”Mångfaldsperspektivet”, nej.  

Vad beror det på?

– Det var inget medveten val.

Det har pratats om migration- och invandringsfrågor, inte minst det senaste året. Känns det inte som om en kommun borde göra ett medvetet val år 2015?

– Jo, men jag har sagt att ditt påpekande är bra, säger Lars-Åke Josefsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".