Direktflyg fortsätter samarbete med Avies
Foto: Matilda Eriksson Rehnberg,
P4 DALARNA KOLLAR: FLYGSÄKERHETEN

Avies har skulder hos Kronofogden

Dalaflyget: " Bedömer inte att de är på väg att gå i konkurs"
1:23 min

Flygbolaget Avies som trafikerar Mora flygplats här i länet har flera obetalda räkningar som gått till Kronofogden. Totalt rör det sig om räkningar på nästan 700 000 kronor. En summa som kan komma att växa. För nu har även Dalaflyget vänt sig till sitt inkassobolag med obetalda räkningar.

Jon Persson är administrativ chef på Dalaflyget.

– Vi har en dialog med Avies och tror att vi kommer få betalt, men som en försiktighetsåtgärd har vi vänt oss till vårat inkassobolag, säger han.

Den största skulden som gått till Kronofogden är till Pajala kommun och är på nästan en halv miljon kronor, den rör obetalda landningsavgifter, flygbränsle, och hangarhyra.

Förutom räkningarna som redan gått till Kronofogden har Avies också obetalda fakturor hos Torsby Flygplats AB på 258 000 kronor. Och i Hagfors har man obetalda fakturor på 339 000 kronor till flygplatsen.

De obetalda räkningarna till AB Dalaflyget är på 220 000 kronor. Men Jon Persson på Dalaflyget tror att de kommer få betalt.

– Avies har ju haft dålig likviditet, men jag är ändå förhoppningsfull, säger han.

I bokslutet från 2013 kan man se att Avies Sverige AB hade en omsättning på 48 miljoner kronor, men att de bara gjorde en vinst på 47 000 kronor, så de obetalda räkningarna skulle kunna vara ett tecken på att bolaget är på väg mot en konkurs.

– Det är möjligt, men jag tror ändå inte det just nu, säger Jon Persson.

Vi har mailat frågor till Avies VD Allan Soll, och Avies Sverigechef Cerstin Böhlin om detta men inte fått något svar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".