Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dalarna gör flest fetmaoperationer i landet

Publicerat måndag 23 februari 2015 kl 07.45
"Ger bra resultat"
(3:41 min)
Ida Palander Foto:Sveriges Radio
1 av 2
Ida Palander, 23 år i Falun gjorde en gastric bypassoperation för en månad sedan. Foto:Sveriges Radio
Arvo Hänni överläkare och Hans Furuhed, enhetschef Skönvikt. Foto:Sveriges Radio
2 av 2
Arvo Hänni överläkare och Hans Furuhed, enhetschef Skönvikt. Foto:Sveriges Radio

Fetmakirurgin i Dalarna fortsätter att öka. I fjol opererades nästan dubbelt så många i Dalarna jämfört med riket som helhet, sett i förhållande till folkmängden.

Kirurgiska ingrepp anses numera vara den mest effektiva behandlingen mot fetma. I snitt går varje patient som opereras i Dalarna ner 38 kilo,  vilket innebär att Dalfolket minskar med cirka 6,5 ton per år tack vare operationerna.

Det vanligaste ingreppet kallas gastric bypass och innebär att en stor del av magsäcken kopplas bort, och maten går istället direkt ner i tarmen.

23-åriga Ida Palander i Falun opererades för en månad sedan. Innan operationen vägde hon 123 kilo.

– Idag känns det jättebra, jag har gått ner 22 kilo nu.

När Landstinget Dalarnas viktenhet Skönvikt startade verksamheten 2007, var behandlingen mer inriktad på kost, motion och beteendeförändringar. Men det gav dåliga resultat, och ett tag var väntetiden för att komma dit tre år.

– Det var en väldigt resurskrävande behandling som tyvärr gav sparsamma resultat, säger enhetschefen Hans Furuhed.

Då var fetmakirurgin i Dalarna också långt efter riket i övrigt. Och eftersom problemen med fetma är stora i länet - Dalarnas befolkning tillhör den fetaste i landet - beslutade landstinget att satsa på fetmakirurgi.

Verksamheten utökades genom att även Mora började utföra operationer, och sen 2012 har antalet operationer sett till folkmängden i länet näst intill fördubblats.

Och de flesta som kommer till Skönvikt, omkring 70 procent, är kvinnor. De plågas mer psykisk av sin övervikt, menar överläkare Arvo Hänni.

– Medan män kommer för att de fått diabetes och högt blodtryck, så kommer kvinnor för att de plågas psykiskt.

Ingreppet görs numera med hjälp av titthålskirurgi, vilket innebär snabbare operation, kortare vårdtid på sjukhus och lägre kostnader.

Den som blir opererad måste dock medicinera med vitamintillskott och följas upp av vården resten av livet, bland annat för att vara säker på att ingen bristsjukdom uppstår.

För att det ska bli aktuellt med operation mot fetma via landstinget Dalarna krävs bla ett BMI * på över 35.

Fotnot: BMI= Body Mass Index

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".