Kalla
Foto: TT Nyhetsbyrån

Succé för Sofia Bleckur - Kalla trea

Bleckur i glädjetårar: "Då var det svårt att hålla igen"
0:57 min

Det slutade med brons för Charlotte Kalla inför storpubliken på Lugnet i Falun. Näst bästa svenska var Moras Sofia Bleckur, som kom femma och slog till med karriärsbästa lagom till hemma-VM. 

Svenskorna fick en kanonstart på loppet. Både Charlotte Kalla och IFK Moras Sofia Bleckur var med i täten efter den första delen av klassisk åkning. Kalla gick ut i rygg på Astrid Jacobsen inför fristilssträckan och Bleckur följde fem sekunder efter på fjärdeplats. Storstjärnan, den klara favoriten, Marit Björgen var bara på åttondeplats efter skidbytet, tio sekunder efter täten. 

Björgen hade ingen bra dag och tappade på topptrion, likaså Sofia Bleckur som ändå gjorde ett riktigt bra lopp. 

Therese Johaug, som växlade som trea, ryckte på sista sträckan och kunde ta hem guldet till Norge. Efter det blev det en dramatisk upploppsstrid mellan Kalla och Jacobsen, som norskan vann på de sista metrarna. 

Även Sofia Bleckur fick tampas i en upploppsstrid. Bleckur var ikapp och förbi finskan Kerttu Niskanen ett tag, men fick nöja sig med en femteplats - Moraåkarens bästa placering i internationella sammanhang. 

– Det här var helt, helt fantastiskt. När jag kom i mål så var det svårt att hålla igen, sa en märkbart rörd Bleckur efteråt. 

Älvdalens Maria Rydqvist, som "bara" blev reserv i VM-truppen men som fick hoppa in för en sjuk Anna Haag, visade upp kanonform och körde in på nionde plats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".