Leksands kommun beklagar den strömförande kabeln i Insjön

1:02 min

I Insjön låg en strömförande kabel till gatubelysningen helt oskyddad i två års tid. Efter att kabeln blev skadad av en eventuell plogbil så gav den ifrån sig gnistor. Något som hade kunnat skada de barn som går förbi platsen varje dag.

Ansvariga för gatubelysningen är Leksands kommun och trafikingenjör Lars Lindblom kommenterar nu händelsen.

– Vi ser jätteallvarligt på den här händelsen. Det är bara att beklaga det som har hänt och att det har orsakat oro och obehag. Vi är jättetacksamma att det inte har hänt något allvarligt, som en personskada.

Under två års tid visste de boende i området inte om att kabeln var farlig förens den i veckan blev skadad och gav ifrån sig ett blått sken.

Lars Lindblom säger att kablar inte ska ligga oskyddade på det här sättet och han säger att kommunen inte visste om att den här kabeln fanns. Det säger han beror på att det inte är kommunen som har byggt gatubelysningen från början, utan att de har tagit över ansvaret senare.

Lars Lindblom säger också att kommunen har varit runt och inspekterat lyktstolpar i förebyggande syfte.

– Vi har ju inventerat de belysningspunkter som finns.

Ungefär varannan lyktstolpe på den här gatan är ju fungerande och sedan är det ofärdiga stolpar. Borde man inte ha sett kabeln när man har varit ute och tittat då?

– Det kan man tycka och såhär får det ju inte se ut. Det är bara att konstatera att vi behöver göra ytterligare inventeringar och se var det finns sådana här punkter.