Unionen stämmer Mora IK

1:05 min

Fackförbundet Unionen har stämt Mora Ishockeyklubb inför Arbetsdomstolen. Anledningen är att två personer på kansliet blev av med jobbet på vad Unionen anser är osakliga grunder.

En dag i höstas blev de två personerna inkallade till två representanter för Mora IKs styrelse och fick beskedet att de skulle avskedas. Skälet var att de skulle ha agerat illojalt mot bland annat styrelsen och klubbdirektören.

Bakgrunden, som den beskrivs, är att de två anställda rätt snart efter att de började på sina jobb upplevde problem med en annan anställd. De ansåg att den här personen uppträdde nedlåtande och bryskt.

De påtalade detta men det blev ingen förändring. Däremot blev det dålig stämning, och en av de som senare avskedades uppmanades till exempel till att ha kortare kjol på sig.

De två utväxlade också privata mejl och sms om den situation de tyckte var jobbig. Enligt stämningsansökan till arbetsdomstolen ska Mora IK:s ledning ha tagit del av de här meddelandena och där hittat grunderna för sina anklagelser om illojalitet.

Unionen kräver nu skadestånd på flera hundratusen kronor till de två som blev av med sina jobb.