Olivia Alm Brillantes och Berit Zetterqvist.
1 av 2
Olivia Alm Brillantes och Berit Zetterqvist har redan fått in många plagg men den som vill kan lämna in kläder även under lördagen, samtidigt som bytesdagen pågår. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Olivia Alm Brillantes och Berit Zetterqvist.
2 av 2
För varje plagg man lämnar in, kan man byta till sig ett plagg - dock högst tio, berättar Olivia Alm Brillantes och Berit Zetterqvist på Mora folkhögskola. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

De ordnar klädbytardag i Mora

0:52 min

I morgon, lördag, ordnar Naturskyddsföreningen klädbytardagar på över hundra platser i landet, däribland Mora folkhögskola.

– Tanken är att spara på miljön, säger textilläraren Berit Zetterqvist.

Redan under torsdagen kom folk och lämnade plagg som de vuxit ur eller tröttnat på och vill byta bort.

– Det kan vara nya kläder med etiketten kvar som vi får in, säger Berit Zetterqvist.

Olivia Alm Brillantes, som går utbildningen Modeakademin på folkhögskolan, är också med och arrangerar klädbytardagen.

– Jag tycker att det är ett jättebra initiativ att man tänker på miljön och på att våra konsumtionsmönster inte är hållbara. Man funderar över det mycket mer nu när man ser alla de här plaggen som man annars hade kanske kastat, säger hon.

Vad är det för miljövinster med klädbytardagen?

– Förra året bytte vi 400 plagg här på skolan, och totalt i Sverige var det förra året 32 500 plagg som bytte ägare. Vi har då sparat in 22 ton kemikalier, 122 ton koldioxid och 81 kubikmeter vatten genom att inte nytillverka dessa plagg, säger Berit Zetterqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista