Därför kör bilister för fort förbi vägarbeten

3:16 min

Bara under förra året omkom nio personer i anslutning till vägarbeten i landet. Mer än varannan bilist kör för fort förbi vägarbeten, trots att vi är väl medvetna om riskerna. Det kan bero på att varningarna inte alltid infrias, säger Henriette Wallén Warner.

Henriette Wallén Warner är forskare i trafiksäkerhet vid Statens Väg- och Transportforskningsinstitut i Borlänge. Hon tror att anledningarna till att vi kör för fort trots riskerna är många.

– Vid ganska många vägarbeten så sätter man upp skyltning med begränsad hastighet under en längre period eller längre sträcka fast det i verkligheten kanske bara är en del av den här sträckan man arbetar på eller en del av den här perioden. Har man kört förbi den här hastighetsbegränsningen ett flertal gånger utan att se att det pågår något arbete just då så tappar skyltningen trovärdighet. Tillslut slutar man tro på det.

Så ansvaret ligger på trafikverket?

– Absolut, skyltningen är jätteviktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista