Åklagaren döms till 3,5 års fängelse

2:11 min

Falu tingsrätt dömde i dag Gävleåklagaren till ett långt fängelsestraff för våldtäkt mot barn i tre fall, fyra fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker och 58 fall av dataintrång samt tjänstefel och köp av sexuell tjänst.

Den dömde åklagaren ska också betala drygt 250 000 kronor i skadestånd till brottsoffren. Mannen ska bli kvar i häktet.

Tingsrätten har dömt mannen för våldtäkterna, sexuellt ofredande och tjänstefel trots att han nekar till brotten. Tingsrätten finner emellertid att åklagarens trovärdighet är väsentligt lägre än brottsoffrens.

Tilll stöd för den fällande domen finns också stora mängder SMS-meddelanden som bekräftar brottsoffrens berättelser.

Fängelsestraffet är något lägre än vad åklagaren Anders Jacobsson yrkade på. Tingsrätten anser att det faktum att Gävleåklagaren nu med största sannolikhet mister anställningen på grund av brotten ska vägas in i strafflängden.

Försvarsadvokaten Per Borgblad säger att åklagaren döms för hårt och att försvaret med största säkerhet kommer att överklaga domen.

- Domen är en stor besvikelse, det rör sig inte om våldtäkt, säger Per Borgblad.

Mannen kommer med största sannolikhet alltså att avskedas från jobbet som åklagare i Gävle. Statens Ansvarsnämnd tar upp frågan någon gång i augusti-september, säger Erik Lindberg, sekreterare vid nämnden. Den processen förskjuts vid en överklagan av domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista