Strejken för brandmän segdragen

1:20 min

Den pågående strejken bland deltidsbrandmän gör att läget för räddningstjänsten i Långshyttan är extra ansträngd.

15 juni gick 10 000 deltidsbrandmän över hela landet ut i strejk, av dem tillhör 500 brandmän räddningstjänster i Dalarna. Samma dag som strejken inleddes hade Lars-Erik Söderberg på räddningstjänsten i Långshyttan farhågor om vad som skulle kunna hända. De har infriats.

– Det är lite kämpigt för oss, speciellt här i Långshyttan eftersom vi är underbemannade, säger Lars-Erik Söderberg som är styrkeledare där.

– Tidigare har vi tagit åt oss extra beredskap, men grupperna har alldeles för får män i sig, fortsätter han.

Vad innebär det för allmänheten?

– Att man får vänta längre vid olyckor, säger Lars-Erik Söderberg.

Kortfattat handlar konflikten om att brandmännen vill ha högre löner och bättre arbetstider.

– En av de stora grunderna i det hela är det stora rekryteringsproblemet som har varit i många år. Men det är ingen som ar velat lyssna på oss förrän på sista tiden, säger Ulf Hägglund som är ombudsman för Brandmännens Riksförbund.

– Nu står vi vid ett vägskäl, antingen når vi en lösning eller så trappar vi upp så att det blir ändå tuffare, säger Ulf Hägglund som är ombudsman för brandmännens riksförbund och tillägger att syftet aldrig är konflikt utan att nå en lösning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista