Konkurrensverket lägger ner utredningen kring skid-VM

2:14 min

Konkurrensverket lägger ner sin utredning kring om kommunen och VM-bolaget i Falun brutit mot lagen när VM-arenan byggdes. Det meddelar myndigheten i ett beslut. Konkurrensverket skriver att det här innebär att de inte tagit ställning till om Falu kommuns agerande har varit tillåtet.

Magnus Johansson är sakkunnig på Konkurrensverket.

– Vad vi har prövat är just om man tagit in Svenska skidspelen för att slippa upphandla. Då har vi tittat på de anledningar som både kommunen och VM-bolaget har anfört och finner att de har förklarat och gett ett rimligt skäl till varför man tog in Svenska skidspelen, just för att man skulle kunna genomföra ett så bra skid-VM som möjligt.

Inför skid-VM som hölls i Falun i februari i år granskade P4 Dalarna de tveksamma turerna kring flera inköp som gjorts för att iordningställa VM-arenan. Bland annat kunde vi visa ett mail där VM-genaralen Sven von Holst skriver att Svenska Skidspelen togs in som delägare i VM-bolaget för att de skulle slippa följa upphandlingslagen.

– Vi har gjort en helt objektiv bedömning av de förutsättningar som har presenterats i ärendet. Inklusive det mail som du precis nämnde. Men utifrån vad Falu kommun och VM-bolaget har presenterat i skiftväxlingen till oss så kan vi utläsa att det har funnits en rad andra skäl till att man valde att ta in Svenska skidspelen i bolaget, säger Magnus Johansson.

Så Konkurrensverket väljer nu att lägga ner utredningen och skriver i beslutet "Bedömningen grundar sig på hur pass allvarligt problemet är och våra förutsättningar att att utreda en överträdelse"

Vad betyder det, betyder det att ni inte har resurser att utreda saken?

– Nej det betyder det inte. Det betyder att vi har tittat på ärendet och utifrån de svar som vi fått in så tycker vi inte att det är motiverat att fortsätta utreda ärendet.

Inför utredningen så sa Konkurrensverket även att de skulle titta på om VM- bolaget skulle räknas som ett offentligt styrt bolag, trots att kommunen bara var minoritetsägare. Något som i så fall skulle ha inneburit att VM-bolaget skulle ha följt Lagen om offentlig upphandling även fast Svenska skidspelen tillkommit som delägare. Men den frågan har Konkurrensverket inte alls berört i beslutet.

– Vi har prövat det utifrån den prövningsram som vi har bedömt i det här ärendet. Och då är det olyckligt förstås att vi har sagt att vi tänker titta på den frågan, men vi har tittat på om det har skett i syfte om att kringgå lagen om offentlig upphandling.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista