Stulna föremål tillbaka till Evertsbergs kapell

De antika föremål som stals i Evertsbergs kapell 2013 kommer att lämnas tillbaka. Det står klart efter förhandlingar med de som köpt föremålen utan att veta att de var stulna.

Föremålen som stals för två år sedan är flera hundra år gamla. I våras greps en spansk medborgare som misstänks för att ha stulit hundratals kulturföremål i Sverige, bland annat från kapellet i Evertsberg. Där stals ett krucifix, tolv snidade apostlar, och ett gammalt skrin.

De medeltida föremålen har sedan sålts vidare, till personer som inte visste att de köpte stöldgods, och hamnat i Belgien, Tyskland och Spanien. I det läget måste någon betala för att få tillbaka dom till Evertsberg.

Hans-Jörgen Hanström på Internationella Åklagarkammaren utreder brotten, och enligt honom är det nu klart att svenska kyrkan och försäkringsbolag går in och betalar för att föremålen ska köpas tillbaka.

Den man som misstänks för brotten sitter häktad. Häktningstiden förlängdes i fredags och utredaren hoppas kunna väcka åtal inom två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista