Järnvägsspår på Orsa bangård.
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Nu utreds Västerdalsbanan

Christer Dahlenlund: "Det är mycket tekniska bitar som vi behöver titta på"
0:56 min

Västerdalsbanan mellan Malung och Malungsfors kanske kan börja användas igen. Trafikverket ska nämligen utreda sträckan för att se om järnvägen kan användas för godstrafik.

Christer Dahlenlund är samhällsplanerare på trafikverket och han berättar vad det är man ska utreda.

– Det är mycket tekniska bitar som signalutrustning, växlar, spårlängder och sådanna bitar som vi behöver ta reda på innan vi släpper på någon trafik där uppe.

Anledningen till att man vill öppna upp järnvägen igen för godstrafik är att företaget Fiskarheden trävaru sedan en tid tillbaka har velat transportera trävaror på sträckan.

Men det projektet har inte gått som man hade hoppats på. Trafikverket har nämligen ställt sig frågande till att köra på järnvägen igen.

Men nu är Trafikverket positiva och därför gör man nu den så kallade funktionsutredningen. Där ska man utreda banans nuvarande kapacitet och se över vad det kan tänkas kosta att rusta upp banan. Christer Dahlenlund säger att det kan bli aktuellt med en helt ny räls framöver.

– Ja, vill man uppnå högre hastigheter och lite större bärighet då är det ju ny räls som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".