Pär Öberg
Foto: P4 Dalarna.

Frasen som fick Pär Öberg att bli åtalad för hets mot folkgrupp

Jonathan Leman: "Man kopplar ihop sin rasism med sina anti-judiska konspirationsteorier"
5:24 min

"Död åt ZOG". Det var meddelandet som gjorde att nazisten och medlemmen i Svenska Motståndsrörelsen, Pär Öberg, blev åtalad för hets mot folkgrupp. Men vad betyder då den här frasen? Det man syftar på är den judiska världskonspirationen, berättar Jonathan Leman på Expo.

Idag var det dags för nazisten Pär Öberg från Ludvika att ta plats i tingsrätten i Falun. Men efter bara 20 minuter så beslöt man att skjuta upp rättegången eftersom nya uppgifter kommit fram, och den kommer återupptas om några veckor.

Pär Öberg är misstänkt för hets mot folkgrupp, och enligt åtalet ska han ha skrivit flera kränkande inlägg om judar på sitt Twitterkonto. Öberg och hans advokat menar dock att någon annan skrivit på hans konto, som enligt Öberg administreras av fler än han.

Bland annat ska han ha skrivit Död åt ZOG.

ZOG står för Zionist Occupation Government - sionistiska ockupationsregeringen - och dess akronym ZOG syftar på en konspirationsteori enligt vilken judarna i hemlighet styr ett land och att landets regering bara är en marionettregim.

Uttrycket används ofta av olika antisemitiska rörelser.

Jonathan Leman, som är researcher på den antirasistiska stiftelsen Expo som bevakar nazistiska grupper, förklarar begreppet i P4 Dalarna.

– Det man syftar på är den judiska världskonspirationen, som är en central idé inom den nazistiska ideologin. ZOG kom från nazistiska sammanhang i USA på 70-talet och som fick en spridning.

Men vad menar man att judarna ligger bakom i de här konspirationsteorierna?

– Alltså, bankväsendet, medier, olika politiska partier, internationella samfund så som FN.

Det verkar som om den här konspirationsteorin är levande bland nazister idag?

– Den är oerhört levande, och det handlar om att ZOG försöker utrota den vita rasen.

– Det handlar om att man kopplar ihop sin rasism med sina anti-judiska konspirationsteorier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".