Mammografi. Foto: Scanpix
1 av 2
Foto: Scanpix
Maria Nyberg och Inga Arnberg
2 av 2
Maria Nyberg och Inga Arnberg. Foto: Kristian Åkergren.

Rädsla hindrar från att gå på mammografiundersökning

3:08 min

Rädsla gör att många struntar i att gå på mammografiundersökning. Men det är viktigt att undersöka sig för att upptäcka bröstcancer i ett tidigt stadium. Jag skulle inte våga låta bli att gå, det säger Maria Nyberg, platschef för mammografiverksamheten inom Landstinget Dalarna.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Risken för bröstcancer ökar med åldern. Får man diagnos tidigt finns en bra chans att bli frisk.

– Har man någon i släkten som haft bröstcancer så vill man gärna kolla sig. Och vårt syfte och uppdrag är ju att minska dödligheten i bröstcancer så det är jätteviktigt, säger Maria Nyberg.

Varför är man rädd?

– Klart att det alltid finns rädsla, man vet ju inte vad som ska hända om man aldrig varit på mammografi, och sedan kanske det går rykten om att det skulle vara besvärligt, vilket de allra flesta inte upplever, säger Inga Arnberg, biträdande platschef.

Mammografi är en röntgenundersökning av brösten med en speciell teknik som ger detaljrika bilder. Det är en av flera undersökningar som en läkare kan göra för att ta reda på vad som är orsaken om du har besvär från brösten.

Mammografi är också den metod som används i de allmänna bröstkontroller som alla kvinnor från 40 till och med 74 års ålder regelbundet erbjuds att göra. En sådan massundersökning kallas screening. Syftet är att hitta bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge några symtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista