Hovrättsförhandling mot åklagaren avslutad

2:02 min

I går avslutades hovrättsprövningen mot den åklagare från Gävle som i början av juli dömdes till 3,5 års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn i Dalarna.

Precis som förra veckan skylde den sexbrottsdömde åklagaren sitt huvud med en tröja när han fördes in i rättssalen i Svea hovrätt i går på förmiddagen. I tingsrätten i Falun dömdes han för bland annat våldtäkt mot barn, mot sitt nekande, till 3,5 års fängelse. Ett straff han nu vill bli av med i hovrätten.

Målets chefsåklagare Anders Jakobsson vill däremot se en skärpning av fängelsestraffet. Han känner sig trygg i sin bevisning.

– Jag tycker att de vittnesmål som målsäganden har lämnat är en tydlig, klar, detaljrik och självupplevd berättelse. Och det stärks ju upp av den mycket omfattande sms-trafik som finns, framför allt mellan målsäganden och den tilltalade, säger han.

Barnvåldtäkterna har skett mot flickor i 14-årsåldern i Dalarna och Hälsingland. Mannen har hållit kontakt med flickorna via sms, och det är också den omfattande SMS-trafiken som är bland de tyngsta bevisen mot honom.

Förklaringen som den dömde åklagaren har gett till varför han tog kontakt med de unga flickorna är att han varit beroende av den uppskattning som han fått av dem, bland annat via sms med sexuellt innehåll.

Under eftermiddagens slutplädering framhöll dock den dömde åklagarens försvarsadvokat Per Borglad att bevisningen inte är tillräcklig.

– Jag konstaterar att på varje allvarlig punkt är det ord mot ord. Det finns ingen stödbevisning. I en rättsstat ska den misstänktes uppgifter styra domstolens bedömning om de inte motbevisar det. Det är ju inte den misstänkte som ska bevisa sin oskuld, utan tvärtom, säger han.

Falu tingsrätt skrev flera gånger i sin dom att den dömde åklagaren inte är särskilt trovärdig när han farit med så många osanningar.

Nu återstår att se om Svea hovrätt gör en liknande bedömning och därmed går på chefsåklagare Anders Jakobssons linje. I så fall riskerar Gävleåklagaren fängelsestraff. Kanske också en skärpning av straffet.

Dom meddelas av Svea hovrätt måndag 21 september klockan 11.00.