Via livsfarlig båtresa flydde hon till Sverige från Syrien

5:47 min

33-åriga Sawsan Moustafa flydde från krigets Syrien med sin man och sin lilla dotter. Efter en dramatisk flykt hamnade de till sist i Sverige och bor nu på flyktingboendet i Garpenberg. Jag vill säga tack till Sverige som tagit emot oss, säger Sawsan Moustafa.

– Jag vill säga tack till Sverige som tagit emot oss, säger Sawsan, som flydde med sin familj efter år av krig i Syrien.

Sawsan Moustafa bodde i Aleppo, en stad som drabbats hårt.

– Vi tog med oss kläder, pengar och dokument, stängde dörren och gick, berättar hon.

De gick över bergen mellan Syrien och Turkiet, tog sig till Grekland via livsfarlig båtresa, fortsatte vidare till Makedonien och Serbien till Ungern, där de vandrade i skogarna i ett och ett halvt dygn.

– Jag trodde vi skulle dö där. Det är svårt att prata om idag, säger Sawsan Moustafa.

Men efter att ha fått hjälp av andra flyktingar i nöd, kunde de ta sig till Budapest, där de fick kontakt med personer som erbjöd plats i en van. Tillsammans med 30 andra flyktingar trängdes Sausan i bilen, som tog dem till Tyskland via Österrike.

Väl i Tyskland lyckades de komma vidare via tåg och buss till Danmark, för att till sist komma fram till Malmö.

– Nu bor vi på flyktingboendet i Garpenberg utanför Hedemora. Jag vill tacka Sverige för att ni tog emot oss, säger hon.

- Nu är vi trötta efter flykten, men glada över att få vara här. Jag vill börja jobba och ge min dotter ett lyckligt liv här, om det går.

Sawsan Moustafa har redan börjat studera svenska på Röda Korset i Hedemora.

– Jag vill lära mig språket så fort det går, säger hon.