Malung-Sälen är störst på Facebook

4:24 min

Malung-Sälen är den kommun i hela landet som har flest följare på Facebook sett till antalet invånare. Att hålla sig långt framme på sociala medier är avgörande för kommunerna idag, säger Anders Löwenberg, kommunikationsstrateg i Malung-Sälens kommun och ansvarig för deras Facebooksida.

– Vi ska vara där människor är, säger Anders Löwenberg som konstaterar att kommunens dialog med följarna på Facebook är livlig.

På sidan finns en blandning av mycket. Bilder, frågor, kommentarer, lediga jobb, lokala berättelser och filmklipp.

Anders Löwenberg tar som exempel när det är bouletävling på äldreboendet och personalen skickar bilder som publiceras på facebooksidan. Då kommer både massor av gillningar och kommentarer.

Ett annat exempel är meddelande om branden på garveriet under dansbandsveckan 2014. Meddelande delades snabbt och nådde väldigt många. En kommunsida på facebook är outstanding i en krissituation, menar Anders Löwenberg.

– När det gäller olika frågeställningar är vår ambition att svara snabbt, säger Anders Löwenberg som menar att det också är en demokratifråga.

– När människor får en större inblick i vad som händer i kommunen är det också lättare att påverka, säger han.

Alla dalakommuner har inte ens en övergripande kommunsida på Facebook. Av de som har det kommer Leksand och Falun närmast Malung-Sälen med knappt tvåtusen följare.

Anders Löwenberg menar att de kommuner som håller sig framme i sociala medier har mycket att vinna. Det är en unik chans att sätta kommunen på kartan, menar han.

När det gäller vissa inlägg i kommunernas sociala medier gäller att de ska betraktas som allmän, offentlig handling och ska diarieföras.