Många vill bli flyktingguide och språkvän

0:51 min

Runt om i Dalarna anordnas olika projekt för att integrera flyktingar i samhället. Ett av dem går ut på att sammanföra nya svenskar och etablerade svenskar genom att matcha ihop enskilda personer, par eller familjer med varandra.

Anne Kasenene är projektledare för projektet "Flyktingguide och språkvän - tillsammans i Dalarna", och hon berättar att många vill delta.

– Intresset är ganska stort och det har visat sig även bland politikerna. Det är vissa kommunalråd och vissa andra politiker som har visat intresse och som har anmält sig som språkvän.

Tio dalakommuner och flera samfund deltar i projektet, som går ut på att matcha ihop nya svenskar med mer etablerade. Tanken är att deltagarna ska umgås, integreras och utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra.

Men även om Anne Kasenene säger att många vill delta i projektet så fattas det svensktalande flyktingguider och språkvänner.

– I Borlänge till exempel, där det finns en liknande verksamhet, finns det just nu 90 personer som väntar på att få kontakt med en svensktalande.