Marwa från Syrien hittade sin syster i Gagnef

4:07 min

Många som flyr från oroliga områden runt om i världen drömmer om ett bättre och tryggare liv i Sverige. Men hur ska man som flykting på bästa sätt integreras i samhället när man har kommit hit? För Marwa Suliman från Damaskus var det ett integrationsprojekt som gjorde att hon fick kontakt med svenskar, och på köpet hittade hon sin svenska syster.

Projektet Flyktingguide och språkvän - tillsammans Dalarna arbetar för att flyktingar lättare ska komma i kontakt med etablerade svenskar. Tanken med projektet är att matcha ihop nya svenskar och etablerade svenskar som sedan kan mötas för att umgås och byta erfarenheter.

I dagsläget är tio av Dalarnas kommuner med i projektet och även andra samfund som till exempel Svenska kyrkan är inblandade.

Får fylla i en blankett
De som vill delta i projektet får fylla i en blankett där man bland annat berättar om sina intressen och vem man skulle vilja ha kontakt med. Efter det matchas deltagarna med varandra och personerna får träffas. En person som har fyllt i en sådan här blankett är Ingela Österlund i Gagnef.

– Jag tycker att det här är något som är väldigt viktigt. Man vill göra någonting som betyder någonting och inte bara skicka iväg en hundring som man inte vet var den tar vägen.

Ingela gjorde livet lättare för Marwa
Ingela blev ihopmatchad med Marwa Suliman från Damaskus i Syrien. Hon kom till Sverige för ungefär ett år sedan tillsammans med sin son Nabil. Marwa berättar att hennes första tid i Sverige var jobbig då allt var nytt och annorlunda och hon var ofta rädd. Marwa säger att mötet med Ingela har betytt jättemycket för henne och att den nya relationen har gjort henne tryggare.

– Hon gav mig känslan av att jag var trygg och säker här. Det är vad jag behöver. Jag behöver inte pengar eller saker. Jag behöver känslan av att må bra. Jag har fått en syster, en riktig syster här i Sverige, säger Marwa.