ABB ska spara åtta miljarder kronor

5:00 min

Svensk-schweiziska koncernen ABB, som har stor verksamhet i Ludvika, har idag meddelat att företaget ska spara en miljard dollar från slutet av år 2017, genom att effektivisera tjänstemännens arbete. Besparingarna motsvarar mer än åtta miljarder svenska kronor. VD för ABB Sverige, Johan Söderström, kan inte svara på vad det här kommer innebära för ABB i Ludvika.


Det här är alltså nya besparingar utöver de åtgärder som redan pågår inom koncernen.

Vad det innebär konkret har ABB däremot inte talat om än.

ABB ska också införa en ny organisation med två nya divisioner. Power Grids ska syssla med kraft och automation till kraftöverförings- och distributionsföretag. Electrification Products ska sälja låg- och mellanspänningsprodukter.

- Det driver ytterligare på vårt flyttade fokus till högre tillväxt, ökad konkurrenskraft och lägre risknivå. Med dessa åtgärder anpassar vi oss till de snabba förändringarna på marknaden och den ökade globala osäkerheten, skriver vd Ulrich Spiesshofer i ett pressmeddelande.

ABB med 140 000 anställda finns i 100 länder. I Sverige arbetar 9 000 personer, varav 4 200 i Västerås, 2 700 i Ludvika och 800 i Karlskrona.