Därför är vi så snabba med att utse syndabockar

5:18 min

Kritiken kom så snart matchen blåstes av: Avgår Erik Hamrén! Han blev syndabocken efter den svenska förlusten med 1-4 mot Österrike igår. Och just det här med syndabockar kommer det handla om på Dalateatern ikväll när Bo G Jansson, professor i litteraturvetenskap på Högskolan Dalarna, föreläser om just syndabocksfenomenet.

Vad har fotbollssspelaren Staffan Tapper, skidåkaren Jörgen Brink, hockeymålvakten Tommy Salo gemensamt, och nu senast förbundskapten Erik Hamrén gemensamt?

Jo de blev de syndabockar i mångas ögon: Staffan Tapper missade en straff i ett fotbolls VM, Jörgen Brink tappade orken fullständigt i en skidstafett, Tommy Salo tappade in en puck mot Vitryssland i ett OS, och efter matchen igår kräver många nu att Erik Hamrén avgår som förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget.

Bo G Jansson är professor i Litteraturvetenskap på Högskolan Dalarna och ska ikväll föreläsa om syndabocksfenomenet i ett historikt perspektiv på dalateatern i Falun.

– Idag tänker jag på Erik Hamrén, men det finns många i världshistorien och i vardagen, ständigt och jämt. Och egentligen är det ett tragiskt fenomen, för när det är missämja och rivalitet i en grupp, så löser man det problemet instinktivt genom att stöta bort en person ur gruppen och ge den skulden för hela gruppens problem. Och det gör man för att gruppen ska vinna ny harmoni, svetsas samman, det blir alla mot en. Det blir mobbning, säger Bo G Jansson, och fortsätter:

– Den som vill göra Erik Hamrén till syndabock, tänker att om vi bara får bort Hamrén så kommer svenska fotbollslaget spela bra igen. Han får representera allt negativt som finns i laget. Men den processen är misslyckad för även om vi får bort Hamrén så ä det är ju inte säkert att laget spelar bättre för det, berättar Bo G Jansson.

Föreläsningen är på Dalateatern klockan 18:30 ikväll.