Mikael Mogren - singelbiskopen som gillar Fantomen

5:42 min

Mikael Mogren som är ny biskop i Västerås stift, där ju Dalarna ingår läser gärna Fantomen, och sina kläder handlar han ofta på second hand. Och så lever han som singel. Familjebilden är inte som drömmen var på 50-talet, det förändras, säger Mogren.

Här får du en lite mer personlig bild av vår nye biskop, där han bland annat pratar om den förändrade familjebilden i Sverige.

– Jag tycker om film, och så gillar jag seriealbum. Tintin och Fantomen delar förstaplatsen när det gäller serier.

En film som berörde honom mycket var den tecknade Disneyfilmen Frost.

– Den tyckte jag var jättebra. Välbekant men ändå nytänkt och ändå spännande.

Västerås stifts nye biskop har precis flyttat in i Biskopsgården nära Domkyrkan. Han bor ensam, har inga barn.

– Jag tillhör ju den där snart majoriteten av svenskarna, som lever ensamhushåll, singlar.

En singelbiskop?

– Ja, så är det, säger Mikael Mogren.

Han konstaterar att det inte bara är singlarna som förändrat familjebilden i Sverige. Själva familjen har också förändrats. Många barn som börjar skolan är skilsmässobarn.

– Familjebilden är inte som drömmen var på 50-talet utan det förändras.

Hänger Svenska kyrkan med i den förändringen då, tycker du?

– Ja, det är väl jag ett exempel på. Som är en singelbiskop.

Mikael Mogren berättar också att han är miljömedveten och gillar att röra på sig, framförallt att cykla. Favoritfärgen är gul, även om klädseln är enkelt mörk, mest grått och svart, förutom den violetta kragen.

– Jag handlar en del på second hand. Det kommer jag nog att fortsätta med. Jag kan ju inte spela att jag är någon annan. Men jag kommer att vara välklädd när det krävs.

Den första arbetsdagen som biskop var hektisk, med många gäster och många besök på olika platser. Nye biskopen är van vid ett högt arbetstempo, säger han, men poängterar att återhämtningen är viktig.

– Jag är noga med rytmen. Söndag ska vara lugna dagar. Då lämnar jag tekniken till exempel. Då sätter jag inte på datorn, läser inte mejl och sätter inte på mobilen.