Politiker i Hedemora kräver rättvisare flyktingfördelning

3:08 min

Politikerna i Hedemora är upprörda över att vissa kommuner, så som Hedemora, får ta större ansvar än andra kommuner när det gäller flyktingmottagandet. Vi klarar inte kraven från staten och myndigheter, vi ligger efter och det känns inte bra, säger kommunalrådet Ulf Hansson (S).

Hedemora är en relativt liten kommun som har fått ta emot förhållandevis många flyktingar. Och politikerna i Hedemora vill ha mer hjälp från staten och en mer rättvis fördelning av pengar så att de som kommer hit kan tas om hand på bästa sätt.

– När det kommer många under en kort period så klarar vi inte av att se till att upprätthålla skolgången på en gång, vi klarar inte av att göra utredningarna som gäller ensamkommande barn på en gång, som vi har krav från staten och myndigheter att klara av. Vi ligger lite efter, och det känns inte bra, för utredningarna på de ensamkommande ska ske efter 48 timmar och det klarar vi inte idag, säger Ulf Hansson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Hedemora.

Gustav Ericsson som är moderat oppositionsråd håller med:

– Vi kan inte ta emot så många som vi gör, vi måste ha en mer rättvis fördelning, dels i Europa, i Sverige och även i Dalarna.

– Det är oansvarigt på staten att lägga så stort ansvar på små kommuner, säger Gustav Ericsson.

Hedemora tar emot 841 flyktingar från 1 september, och det är klart flest i Dalarna, säger Ulf Hansson.

– Och då är vi inte största kommunen i Dalarna, säger Hansson.