Unik utställning i Mora visar upp Fotografen Zorn

5:00 min

Nu är det snart dags för vernissage för en unik utställning i, Zornmuséet i Mora. Det heter, Fotografen Zorn, och visar upp en sida av konstnären som inte många känner till. Nämligen den att, Anders Zorn var en duktig fotograf och att han många gånger använde sig av just fotografering som ett led i sitt övriga konstnärsskap. Inte minst inom måleriet.

Anders Zorn var en av sin tids mest nyskapande fotografer. Han var tekniskt driven och hade en stor känsla för fotograferingen som hantverk.

Det menar man vid, Zornmuséet i, Mora där alltså utställningen öppnar den 12 September och som sen är öppen till i November.

Det är en utställning som tidigare visats i, Fotografiska i Stockholm, men som nu alltså kommer "hem" till, Mora, säger museichefen, Johan Cederlund som säger såhär om vad höstutställningen bjuder på.

-Fotografierna har vi ju haft fint arkiverade hos oss länge, men nu blev det läge att få visa upp det här, och vad utställningen ger är ju en helt ny sida av, Anders Zorn än vad många känner till, säger Johan Cedelund och fortsätter

-Här möter vi honom i bilder av nästan dokumentär karaktär från olika platser i världen. Väldigt starka självporträtt, ja, man kan nästan säga att, Anders Zorn tog dom första s k "Selfiesarna" på sig och andra människor.

Dom närmare 70 fotografierna som visas i utställningen visar upp en bred bild av konstnärens fotokonst och efter vernissagen den 12 September så visas den i, Zornmuseet fram till den 22 November.

Och förrutom foton och textmaterial så kommer en speciell kamera att visas upp.

-Ja, det är ganska fantastiskt säger, Johan Cederlund som berättar vidare

-Vi har faktiskt hittat en kamera, som en privat samlare i Älvdalen äger, och som nu visar sig vara just den kamera som, Anders Zorn har tagit många av fotona i utställningen, med, säger en glad museichef Cederlund.