Ett år efter valet: Så många folkvalda har slutat i Dalarna

1:00 min

I dag har det gått precis ett år sedan valet. Sedan dess har 43 personer hoppat av sina politiska uppdrag i Dalarnas olika kommuner.

Under året som gått efter valet har totalt 916 personer över hela Sverige avsagt sig sina politiska uppdrag i kommuner, landsting och riksdag.

I 28 kommuner i landet har partierna inte lyckats besätta alla sina mandat. I alla fall utom ett handlar det om Sverigedemokraterna. I Dalarna finns dock inga tomma stolar.

Däremot har fyra personer slutat i Dalarnas landstingsfullmäktige, och 43 personer har avsagt sig sina uppdrag i dalakommunernas fullmäktigeförsamlingar. Alla har ersatts. Endast i Vansbro och Malung-Sälen av Dalarnas kommuner sitter alla som valdes för ett år sedan fortfarande kvar.

I Säter har fem personer slutat. En fick jobb på annan ort medan andra hoppade av på grund av en specifik fråga.

– Men två var nyvalda, och det kan ju vara så att det faktiskt tar mer tid än man hade tänkt sig, säger Maud Jones Jans (S), ordförande i Säters kommunfullmäktige.

Hon tycker att partierna borde bli bättre på att förbereda dem som är helt nya inom politiken på vad det faktiskt innebär att vara fritidspolitiker.

– Ja, jag tror att valberedningarna måste vara mer tydliga när de ringer runt och frågar om man vill ta på sig uppdraget. Man kanske är för snäll och säger "Nej, det tar inte så mycket tid".

Maud Jones Jans tror ändå inte att avhopp under det första året påverkar politiken så mycket.