Jätteloppis drog in över 100 000 kronor till flyktinghjälp

1:08 min

Flera små initiativ för att samla ihop pengar till hjälporganisationer har blivit många. I helgen var det en stor välgörenhetsloppis i Svärdsjö som drog in 104 000 kronor, som oavkortat gick till FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Det är jättebra tycker jag. De är så duktiga de som gör det här. Det är bra för de som får det och för oss som handlar, säger besökaren Viola Gräftevall som fyndat ett par skor och en ljusstake.

Alla pengar från försäljningen av både pinaler, kläder och fikabröd på loppisen i Svärdsjöskolan har oavkortat gått till flyktingorganet UNHCR.

Men att den skulle bli så uppskattad eller dra in så mycket pengar var inget som initiativtagaren Stefan Israels hade räknat med.

– I gruppen har vi aldrig pratat om pengar och tänkt att vi inte ska ha några ekonomiska mål, men man sätter ju ändå upp ett mål för sig själv. Min dröm sådär var väl att ”får vi ihop 20 000 så har vi jobbat bra” och det var ett mål. Men det tror jag vi hade passerat under första timmen på lördagen.

Vad säger folk om att pengarna inte går till er egna fickor?

– Det har bara varit positivt hela tiden och flera jag pratat med säger att de kanske vaknat lite och sett hur många vänliga människor det finns i Svärdsjö och känner att vi borde kunna göra något mer.