Polisen bekräftar: bärplockare hotades

1:16 min

I förra veckan lämnades ett läger utanför Rättvik av bärplockare men nu bekräftar polisen att bärplockarna känt sig hotade innan de lämnade. Att ta lagen i egna händer är inte okej, menar polisen.

– De som bodde där ringde till oss och påtalade att det fanns bilar som åkte runt och uppträdde hotfullt. Så polispatruller åkte upp till platsen och då hade det lugnat ner sig. De här bilarna som uppträtt hotfullt, några hade lämnat kvar stenar i vägen och täppt till en väg, förklarar Lars Winther som är stationsbefäl hos polisen i Rättvik.

Så man inte kunde ta sig till lägret?

– Ja, eller de som var inne på lägret kunde inte komma ut.

Under sommaren har det kommit in uppgifter om att flera bärplockarläger slagits upp i länet och det var i förra veckan som bärplockare utanför Rättvik lämnade ett större tältläger bakom sig, som kommunen nu tvingas städa upp.

Men när det kommer till avhysningar av personer som slagit läger, så gäller det att gå rätt väg som markägare, menar Lars Winther på polisen. Han förtydligar att man som markägare måste ta kontakt med Kronofogden i första hand när det kommer till avhysningar.

– Man ska inte ta lagen i egna händer utan ta kontakt med myndigheter. Och polisen har en del av det här och sen äger också kronofogden en del av det här. 

– Vi på polisen har det brottsliga i det hela, det kan vara egenmäktigt förfarande, nedskräpning och skadegörelse att göra. Och ska någon avhysas, då är det i första hand kronofogden som har ansvaret.

Men ansökningar om avhysningar är det däremot väldigt få av. Oftast hinner inte ens ansökningen om markockupation komma in till Kronofogden, förrän lägret har flyttat.

Under 2014 kom exempelvis bara en ansökning in från Dalarna och en avhysning genomfördes.