Få medborgarförslag går igenom i Dalarna

1:02 min

Det är svårt att få igenom ett medborgarförslag i Dalarna. Av de 572 som har behandlats i Dalarnas de senaste fyra åren var det bara 87 stycket som gick igenom. Det visar en undersökning som P4 Dalarna har gjort. I Ludvika tar de inte ens emot medborgarförslag.

Ge oss ditt medborgarförslag

Lotta Wedman är miljöpartistiskt kommunalråd i Ludvika.

– Vi hade några personer som la väldigt många motioner under en viss period. Det blev en väldigt stor arbetsbörda, säger hon.

I Ludvika var politikerna rädda för att dom skulle få för många medborgarförslag och har röstat nej till att införa det till det två gånger.

– När det blir mycket arbetsbörda för våra tjänstemän och få av förslagen går att genomföra, då bidrog det till att vi sa nej, säger Lotta Wedman.

Medborgarförslag ska behandlas lika seriöst som en motion i fullmäktige och tanken bakom är att invånare ska kunna påverka den kommunala politiken mellan valen.

Ludvika är inte ensamma Vansbro och Malung-Sälens kommuner tar inte heller emot förslag från allmänheten. Det skiljer sig mellan de dalakommuner som tar emot förslag från sina invånare. Falu kommun gav flest förslag avslag, 44 stycken totalt, men beviljade samtidigt nästan mest. Älvdalen, Orsa och Hedemora fick in få förslag och beviljade ännu färre.

I botten av vår statistik hittar vi Mora kommun, de har bara beviljat två av 44 medborgarförslag de senaste fyra åren. Detta trots att kommunen arbetar aktivt med demokratifrågor.

Anna Hed centerpartistiskt kommunalråd i Mora säger att det beror på att många medborgarförslag får avslag på grund av att de är felaktigt skrivna eller att frågorna är ställda fel. Istället arbetar de med medborgardialog.

Det innebär i Moras fall att politikerna är uppsökande, de anordnar bland annat en demokratidag för ungdomar, och en dag för seniorer, för att få in deras idéer och att dom på så sätt kan få inflytande i politiken.

– Dialogen gör ju att det finns mer kunskap och insikt i de förslagen som lämnas in, säger Anna Hed.

Ludvika kommun försöker också att arbeta med medborgardialog, säger kommunalrådet Lotta Wedman.

– Istället har vi jobbat med medborgardialoger för att förbättre kommunikationen med medborgarna. Där vi bland annat har allmänhetens frågestund på våra fullmäktige.

Men det är inte speciellt välkänt. Lotta Wedman säger att det inte är så många som utnyttjar dialogen som de kunde önska.

Marknadsför ni den här frågestunden?

– Nej, det gör vi nog inte som vi borde, säger hon.