Avesta kommun satsar stort på medborgarförslag

2:28 min

Till skillnad från Ludvika och Mora så satsar Avesta kommun stort på medborgarförslag. De är bäst i länet på att få in, behandla och bevilja förslag från medborgare. Det visar en sammanställning som P4 Dalarna har gjort.

Ett medborgarförslag är ett sätt för medborgare i en kommun att få väcka talan eller föra fram ett förslag i kommunfullmäktige. På samma sätt som politiker kan väcka en motion.

I Avesta har man en lång tradition att få in medborgarnas röster i politiken. Det är extra viktigt att unga får höras säger socialdemokratiska ordföranden för kommunstyrelsen, Lars Isacsson.

– Vi får in mycket förslag, fler och känner till det. Jag tycker verkligen om att barn och ungdomar får lägga förslag, det spelar ingen roll om du är 18 eller 15 , det behandlas med samma seriositet. Får man in det redan i skolåldern att, ja faktiskt, de vuxna lyssnar på oss och det jag säger fick jag svar på det kanske till och med gick igenom. Det är klart att de personerna växer upp med en bild av att de kan vara med och påverka samhället och det är väl också vår uppgift och ansvar att vara med och förmedla det.

När den förra majoriteten tog beslutet om att införa medborgarförslag 2005 så skickade den dåvarande ordföranden Karin Perers ut brev till 3 600 skolbarn i kommunen för att berätta hur även de kunde påverka demokratin. Det har gett resultat säger Lars Isacsson.

– I torsdags hade vi en invigning av en hundrastgård som var ett medborgarförslag, tillsammans med en ny bana för bågskytte i ett område som heter Sportparken, som också var ett medborgarförslag. Som startade med skateparken som är ett utav Avestas mest besökta besöksmål och det var också ett medborgarförslag. Det hänger ihop och det här området är riktigt, riktigt bra med massor av besökare i massa olika åldrar.

Han konstaterar att det ofta blir bra när de som ska nyttja det är med och bestämmer från början.

Andra kommuner som vi har talat med säger att de inte vill eller har kapacitet för det extraarbetet som medborgarförslag innebär, men trots att Avestas tjänstemän har behandlat 112 förslag dom senaste fyra åren ser Lars Isacsson det som något positivt.

Andra kommuner som till exempel Mora arbetar mer med medborgardialog.

– Vi tycker att det här är ett bra komplement till dialogen. Att vi får fler människor som engagerar sig och tar ansvar. Ju fler förslag som du får in desto större chans är att du får fler du säger ja till, säger Isacsson.

Avesta har i år budgeterat för att få in fler medborgarförslag.