Hammarskjöld: Vegetarianer slösar med jordens resurser!

7:31 min

Människan är skapt att äta kött och vegetarianer slösar med jordens resurser och riskerar sin egen hälsa! Det skrev Björn Hammarskjöld, politisk sekreterare i Dalarnas sjukvårdsparti, i en debattartikel i DN nu i veckan.

I P4 Dalarna möts Björn Hammarskjöld och Sofie Eriksson, distriktsordförande SSU Dalarna och vegetarian, i en debatt i ämnet.

Vegetarianer måste äta 18 kilo gurka per dag för att få i sig 2 500 kalorier men inte alla livsnödvändiga näringsämnen. En köttätare behöver bara äta 0,25 kilo kött och 0,25 kilo smör per dag för att få i sig 2 500 kalorier och alla livsnödvändiga näringsämnen i överflöd.

Så skriver Hammarskjöld på debattsidan.

Sofie Eriksson, vad kände du när du när du läste den här artikeln?

– När jag valde att äta vegetarisk så handlade det inte om min enskilda kropp, utan om planeten och alla de kroppar som inte kan säga ifrån när vi plågar dem.

Björn Hammarskjöld, vad säger du om det?

– Människan är ju gjord för att äta kött och fett. Kolhydrater behöver vi inte äta över huvud taget. Dessutom så äter vi för mycket kolhydrater, det har gett upphov till fetma och sockersjuka. Dessutom är inte vegetabilier inte mer skonsamma mot naturen än vad kött är. Det går åt lika mycket fossil energi för att fixa till ett kilo kött som ett kilo bönor.

Men köttproduktionen står ju för ungefär 18 procent av det totala utsläppet av växthusgaser och 70 procent av världens jordbruksmark används till bete och odling av djurfoder. Hur menar du att det är bättre för miljön att äta kött?

– Vi behöver inte föda upp djur med kraftfoder, det är art-oriktigt. Kor och andra köttproducenter ska äta gräs, säger Hammarskjöld.

Björn Hammarskjöld skriver bland annat att:

Äter man mer än sex kilo gurka per dag kan man få vattenförgiftning eller saltbrist som man kan dö av.

Sofie Eriksson frågar Hammarskjöld: tror du på riktigt att jag äter 18 kilo gurka varje dag?

– Nej men ska vi visa någonting så bör vi ta upp två extremer och jämföra dem med varandra.

DN debatt kan du läsa hela artikeln av Björn Hammarskjöld.