Migrationsverket. Foto Anders Wiklund, Scanpix.
1 av 2
Foto: Anders Wiklund, Scanpix.
Ellinor Nilsson och, Mikael Thyberg
2 av 2
Ellinor Nilsson och, Mikael Thyberg. Foto: Stefan Ubbesen.

Drygt 400 asylsökande väntas till Fredriksberg

2:21 min

Ungefär 400 flyktingar väntas komma till de tre asylboenden som nu öppnas i Fredriksberg i Ludvika kommun. Det handlar om Utslussens asylboende, Anneforsgården och Annefors. Det har ju kommit några flyktingar hit redan, säger Elinor Nilsson som bor i Fredriksberg.

Migrationsverket har tecknat avtal med Utslussens asylboende och Anneforsgården i Fredriksberg i Ludvika kommun. Omkring 212 platser finns på de två boendena som öppnar upp för flyktingar på väg hit.

Tidigare i september öppnade Annefors med plats för 185 boende.

– Det har kommit några flyktingar hit redan, men jag har inte hunnit uppfattat något än för det är så nyss de kom, säger Elinor Nilsson.

– Man ser dem ibland, men jag märker inte av dem någonting, säger Mikael Thyberg.

De båda bor i Fredriksberg och Mikael Thyberg säger så här om hur han ser på att befolkningen i Fredriksberg nu kommer öka från 600 personer till cirka 1000 personer:

– Det blir längre kö på Konsum, bättre för affärerna.

– Det är det här med skolan. Om alla barn som kommer ska in där. Det är ganska få barn där nu, säger Elinor Nilsson.

Många söker asyl i Sverige just nu och Migrationsverket behöver fler boendeplatser.

Migrationsverket bedömer att omkring 74 000 asylsökande kommer till Sverige under året, en prognos som under hösten kan komma att skrivas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista