Delade meningar om flyktingströmmen i Fredriksberg

4:31 min

Entreprenörer och många andra är positiva till att 400 flyktingar nu väntas till tre asylboenden i Fredriksberg. Men inte alla. Det är för många, säger Gun Belesdotter. Någonstans ska de väl ta vägen, menar Leila Amnell.

– Det är för många. Det är väl cirka 700 invånare i byn och kommer det då mer än hälften av den summan i flyktingar, så känns det väldigt mycket.

Ställer det till problem?

– Nej problem kanske det inte blir, men det blir en situation där man tänker vi och dom. Jag tycker inte om att det är på det viset, för då finns det ingen möjlighet att de kan bli en del av samhället. Det skulle vara lagom med ungefär tio procent av den inhemska befolkningen, säger Gun Belesdotter.

– Och det man har hört är inte värdigt. Att man tar bort möjligheterna att ta laga mat om man vill, det är inte värdigt.

Leila Amnell är dock positiv till att man tar emot många i byn.

– Någonstans måste de ta vägen.

Man måste ställa upp alltså?

– Ja absolut!

Informationen har dock varit knapphändig till byborna.

– Några möten har det inte varit. Information ska man ju få i förväg. Och jag tycker att man måste titta på orten där man placerar asylsökande, så att det inte blir en stor mängd, det blir så mycket som måste ändras på. Skolan till exempel. Hur ska barnen komma in i skolan här? säger Gun Belesdotter.