SD:s Jenny Nordahl vill skicka tillbaka flyktingar till krigets Syrien

3:49 min

Vi ska inte hjälpa flyktingar här, vi ska hjälpa dem på plats! Det är Sverigedemokraternas ståndpunkt när det handlar om flyktingpolitik. Vi hjälper fler människor i närområdena, det är där många är, förklarar distriktsordförande Jenny Nordahl.

När P4 Dalarna intervjuade Jenny Nordahl utanför asylboendet i Nås så sa hon att:

Dalarna är fullt och vi ska hjälpa flyktingarna tillbaka och hjälpa dem på plats.

– Ja det är vår ståndpunkt, säger Nordahl.

Men hur ska det gå till?

– Vi vill höja bidraget från Sverige till hjälporganisationer, så att de kan utveckla sin organisation så att de kan hjälpa till på plats.

Hur mycket vill ni öka bidraget med?

– Det kan jag inte på rak arm, jag tror det var åtta till tio miljarder mer än vad riksdagen ville....eller vad regeringen ville. Plus att nu sitter de och plockar pengar från de vi ska hjälpa ute i världen för att klara av migrationen i Sverige.

Från vilken budget ska ni ta pengar för att hjälpa på plats?

– Jag sitter inte med riksbudgeten så den kan jag inte svara på.

Men när du var i Nås så hade du alltså inte full koll på hur man ska göra detta, är det ansvarsfullt som politiker och åka ut och prata om saker som man inte har koll på?

– Frågar du vilken politiker som har full koll på vart enda punkt, det har ingen. Och den som säger det, den ljuger, säger Nordahl.

Men är det ofta du uttalar dig om saker som du inte har full koll på?

– Nej, gör du?

Nej men jag frågar dig...

– Nej det gör jag inte. Men ni vill att vi på kommun- och landstingsnivå ska kunna allt om inget. Jag har inte vår lagda budget här hemma hos mig, så jag kan ge exakta siffror rakt av, det har inte jag. Och det är inte något konstigt.

– Jag har väl rätt att föra vår politik framåt, att detta är partiet ståndpunkt. Utan att jag skulle behöva presentera siffror för er, säger Jenny Nordahl, och fortsätter:

– Det är ju så här: vi hjälper ju fler människor i nöd i närområdena, det är där många är. Var gör vi mest nytta? Var hjälper vi mest människor?

Var är närområdet då?

– Det är de närliggande länderna eller kanske inne i landet. Jag kan inte Syriens karta på mina fem fingrar.

Det är ganska oroligt i Syrien...

– Ja och det har det ju varit under lång tid, det är jättetråkigt för människorna, absolut. Det är synd om dem och det är ingen rolig situation. Och det är inte roligt för barnen för de har inte bett om att få komma till världen.

Vi har träffat flera flyktingar som flytt från de här områdena, är ditt budskap att de ska åka tillbaka till de länderna de kommer från, där det är krig. Ska vi skicka tillbaka folk till Syrien?

– Vi ska hjälpa fler människor i närområdena. Det är där vi kan göra störst nytta. Vi vill ge mer pengar till att kunna hjälpa i närområdena.

Vart ska de pengarna tas ifrån?

– Jag la inte vår riksbudget, jag kan inte svara på den frågan, säger Nordahl.